keskiviikko 28. toukokuuta 2014

Huomenna eka kerta

Huomenna on ensimmäinen kerta, kun Iloisen Pojan Lihakauppa poikkeaa meillä. Kauppa-auto piipahtaa Puimasuulin pihamaalla parillisten viikkojen torstaisin, klo 10 - 11. Oma tilamyymälämme palvelee huomenna klo 10 - 18, ja huomenna myös sämpyläpäivä. Tuoreita sämpylöitä saatavana melkein heti aamusta. Olemme muokanneet sämpyläreseptiä, ja meistä se on nyt paljon parempi. Nostatusaika taikinalla on huikea kellon ympärystä!

Lämpöaallon jälkeen onkin nyt saatu nauttia tästä tavanomaisemmasta Suomen kesäsäästä, vihreästä talvesta. Tai ainakin se siltä tuntuu, kun lämpötila laski yhdessä yössä parikymmentä astetta. Tulevana sunnuntaina tiedossa olisi taas hellesäätä, mutta tässä ennen sitä on hiukan viileämpää ja epävakaista.

Tunnelissa Darselcet-lajikkeella on jo isoja raakileita, ja sen kehitys on selvästi edellä verrattuna Emily-lajikkeeseen. Emily on tähän asti ollut aikaisin mansikkalajikkeemme, mutta tämä uusi viljelytekniikka tuo uusia mahdollisuuksia. Tunnelissa kasvavat perunat ovat myös jo sormenpään kokoisia, eli aika pian on pakko päästä niitä jo maistamaan. Tunneliviljelytekniikka on meillä uutta, mutta esimerkiksi muualla Euroopassa laajalti käytössä. Tunnelit ovat siirrettäviä, hyvin keveitä rakennelmia, joiden avulla saadaan ajoitettua satoa aiempaa tarkemmin. Sadon tarkempi ajoitus perustuu siihen, että tunneli kerää hyvin lämpöä. Lämpöä voidaan säädellä aukaisemalla ovia ja sivuja halutusti ja siten säätää kasvien kasvunopeutta. Aika metka ja todella yksinkertainen menetelmä, mutta jättimäärä riittää vielä opeteltavaa asiassa. Ehkä ensi vuonna syödään jo uusia perunoita ja tuoreita mansikoita jo toukokuussa? Katsotaan, miten käy.

Lampaita on matkannut ympäri Pirkanmaata kesätöihin, ja nyt tulevana viikonloppuna on edessä seuraava suuri muuttoaalto. Muutama lammas jää toki tähän kotiinkin ilahduttamaan kävijöitä - siirrämme ne Mansikkakauden avajaisten aikaan hiukan lähemmäksi Puimasuulia. Pukit ovat myös tulossa kesäkuun alkupuolella: ne tulevat ensin majailemaan pikkutarhassa ennenkuin pääsevät kiipeilemään Pukkitorniin. Viime kesän tapaan pikkupukit ruokitaan aamupäivisiin, tarkempi kellonaika tarkentuu, kun eläimet saapuvat meille.






Ei kommentteja: