maanantai 28. huhtikuuta 2014

Hidasta päivitystä, vauhtia muualla

Blogin päivittäminen on ollut nyt luvattoman hidastempoista - varsinkin jos vertaa siihen kaikkeen, mitä muuten on tapahtunut.

Lämmin sää on jouduttanut kevään etenemistä, ja monenmoista tekemistä onkin nyt tarjolla. Hernettä, tilliä ja porkkanaa on kylvetty lisää, ja pian on aika alkaa mansikan istutus pellolle. Uuden vadelmamaan perustaminen on edennyt myös: rivit ovat saaneet jo muovin ja riviväleihin on kylvetty nurmen siemenet. Tulevaan vadelmamaahan levitettiin myös lantaa, joka edistää maaperän pieneliöiden toimintaa. Hyväkuntoinen, elävä maa on kaiken vilelyn perusta. Joskus on tullut kirjoiteltua tänne myös madoista, jotka ovat varsin hämmästyttäviä olentoja: ne kaivavat käytäviään hyvin syvään, jos niillä on siihen mahdollisuus ja riittävästi ravintoa tarjolla. Matojen kaivamat onkalot tekevät maaperästä kuohkean, ja toisaalta lisäävät myös maan vedenpidätyskykyä, ja siten estävät mm. ravinteiden huuhtoutumista. Maan matosista pitää siis pitää huolta!

Hyvin pian voidaan pitää myös laidunkauden avajaisia, kun aitoja saadaan ensin kunnosteltua. Talvi aina nostelee aitatolppia, ja joku sinkilä sieltä täältä täytyy myös lyödä uudestaan. Näin keväällä on tärkeää saada eläimet riittävän aikaisin ulos ja syömään ruohoa ulkoa: jos sisäruokinta-aika venyy liian pitkäksi, tulee laitumelle totuttelusta  vaativampi. Kaikkien eläinten, mutta erityisesti märehtijöiden kuten lampaat, pitää saada pikku hiljaa tottua rehun vaihdokseen. Maisemahoitopaikkoihin lampaita aletaan siirrellä, kunhan ensin saadaan siis lampaiden mahat tottumaan vihreään ruohoon säilöheinän sijaan.

Ei kommentteja: