torstai 13. syyskuuta 2012

Omenaa kaikissa muodoissa

Omenaa on nyt myynnissä Puimasuulissa kaikissa muodoissa: tuoreena, kuivattuna, tuoremehuna, pastöroituna mehuna sekä tietysti omenapiirakkana. Lajikkeista on nyt saatavana Valkeaa Kuulasta, Melbaa, Bergiusta sekä pieni määrä Vuokkoa. Tänään kerätään Laviaa. Kaneliomenat antavat vielä odottaa itseään - viileä sää ei kerrytä lämpösummaa riittävän nopeasti, mikä taas hidastaa kypsymistä. Omenamehua olemme puristaneet, ja sitä on tarjolla joko yhdestä ainoasta lajikkeesta tehtynä tai sekoituksena. Lajikemehuina saatavana on nyt: Pirja, Valkea Kuulas, Bergius ja Melba.

Maissikausi jatkuu edelleen, joten sitä kannattaa nyt syödä ja säilöä. Maissia on helppo poimia myös itse - suuret tähkät ovat kasvissa mukavalla korkeudella, ja niitä on hauskaa kerätä korkeassa kasvustossa. Maissintähkänhän voi kypsentää suojuslehtineen avotulella: kun lehdet ovat kuivahtaneet, on maissi sisällä kypsää. Suojuslehdet on helppo kääntää "tikuksi", mistä voi pitää kiinni maissia nakertaessa.

Päärynöitä on kerätty myös, ja ensi viikolla suunnittelimme kokeilevamme päärynämehun puristamista. Avomaantomaatit ovat tänä vuonna erittäin sitkästi vihreitä...kai ne siltä kuitenkin jossain välissä kypsyvät? Viikonloppuna yritämme vielä saada kerättyä vähän papuja ja lehtikaalia myyntiin.

Muuten täällä meillä on ajankohtaista syystyöt, joista ensimmäisiä on mansikkamaiden perkaaminen. Kaikki mansikkamaat perataan meillä käsin, kaksi kertaa vuodessa. Aikaisimmat vadelmatkin rupeavat olemaan pian sen verran pitkälle tuleentuneita, että niitäkin voisi alkaa leikkaamaan.

1 kommentti:

Herkkusuun lautasella kirjoitti...

vihreistä tomeeteista voi valmistaa vihreää tomaattichutneytä http://lautasella.blogspot.fi/2011/10/vihrea-tomaattichutney.html
tai vhreää tomaattiketsuppia http://lautasella.blogspot.fi/2012/09/vihrea-ketsuppi.html a kun ne tomaati sitten toivottavasti joskus teluvat punaisiksi tavallista punaista ketsuppia http://lautasella.blogspot.fi/2010/11/mausteinen-tomaattiketsuppi.html
tai uunissa paahdettuja tomaatteja lisukkeeksi http://lautasella.blogspot.fi/2010/08/uunissa-paahdetut-kirsikka-tomaatit.html