perjantai 6. marraskuuta 2009

Aika rientää

Aika on rientänyt viimeisen reilun kuukauden aikana niin vilkkaasti, ettei ole tullut tätä blogiakaan riittävästi ajateltua ja kuulumisia kirjattua. Nyt ulkona vallitsee normaali marraskuinen sää: lämpötila on nollassa, tuulee idästä ja sataa räntää. On siis oivallinen sää istua sisällä ja pohtia menneen kuukauden tapahtumia.

Lokakuussa yritämme vetää houkan henkeä kasvukauden päättyessä, ja niin teimme nytkin. Pakolliset asiat teemme, ja eläimet pitää hoitaa joka päivä totta kai, mutta muuten aika kului lähinnä huushollin siivouksessa, tekemättömien töitten ja asioiden järjestelyissä ja suunnittelussa.

Satokausi on nyt kokonaisuudessaan saatu päätökseen. Viimeisenä kerättiin Antotovka- omenat, jotka kypsyvät varastoinnin aikana. Tällä hetkellä ne ovat parhaimmillaan. Jäljellä on vielä myös jonkin verran Keltakanelia. Antonovka -omena säilyy tammi-helmikuulle asti viileässä varastossa, kaneliomenoiden sanotaan säilyvän noin joulun tienoolle asti. Tai siis säilyy, jos ei tule syödyksi. Valmiiksi lohkotut omenat ovat meillä osoittautuneet kaikkien herkuksi, mitä tulee naposteltua helposti välipalaksi, iltapalaksi, aamupalaksi, päiväruualla salaatin osana jne. Omenoiden lisäksi saatavana on talvikurpitsaa, kauraa, villalankoja, huovutusvillaa, hahtuvalankaa, taljoja ja vällyjä.

Muutama uusi omenaresepti on tulossa sivuille, mutta vaativat vielä muutaman uusinta kokeilun omassa keittiössä parhaan yhdistelmän varmistamiseksi. Herkkuresepteistä erääksi suosituimmista on kohonnut leivinjauheella kohotettu omenaleipä, joka on aivan uskomattoman maukasta.

Ei kommentteja: