sunnuntai 20. heinäkuuta 2008

Vattuja ja ryytimaan herkkuja

Ensimmäiset vadelmat myytiin eilen. Jos sääennusteiden ennustukset helteistä pitävät paikkansa, ensi viikon lopulla vattukausi alkaa todenteolla. Mansikkakausi jatkuu yhä edelleen; sen kohdalla toki ennusteiden hellejakso nopeuttaa mansikkakauden lopun lähestymistä.

Ryytimaalla on tänä vuonna kokeillussa kaikenlaista: tilliä ja persiljaa on aiemminkin ollut, mutta nyt niiden jatkoksi on kylvetty myös basilikaa. Avomaalla kasvanut basilika on hyvin aromikasta, toki väri on hiukan vaalea sateisen sään vuoksi. Kesäkukat kukoistavat: tällä hetkellä ruiskukat, pellava ja hunajakukat kukkivat täydessä loistossa. Kehäkukat aloittelevat kukintaansa parhaillaan. Kylmyys on selkeästi vaikuttanut kurpitsoiden kasvuun: kasvit ovat yhä edelleenkin varsin pieniä, ja onkin mielenkiintoista nähdä, ehtivätkö tehdä kurpitsoita tänä vuonna ollenkaan.

Maissi on taas öiden hämärryttyä alkanut kehittyä huimaa vauhtia. Parin viikon kuluessa päästäneen korjaamaan ensimmäiset maissin tähkät.

Sipulia on nostettu juhannuksesta asti, ja ensi viikolla tarkoitus olisi nostaa myös valkosipulia suurempi määrä. Meillä viljelyssä on tosiaan aromikas Rymättylän kanta, joka on kuuluisaa isoista kynsistään.

Näiden lisäksi porkkanaa nostetaan tarpeen mukaan: tällä hetkellä vielä kesäporkkanana niputetaan. Meillä viljellyt lajikkeet toki soveltuvat myös talvisäilytykseen multaporkkanana.

Perunassa nostetaan päivittäin Siikliä ja Ariellea. Pian olisi tarkoitus kokeilla myös sinisen perunan, Blue Congon nostoa, josko sinne olisi jo kasvanut isoja mukuloita. Näiden lajikkeiden lisäksi meillä on pieni määrä Rosamundaa. Alhaalla oleva perunamaa on muuten näin perunankukkien aikaan hauskan näköinen: eri lajikeet erottaa selvästi kukkien väreistä. Suurin osa perunastamme on siikliä, jossa on valkoiset kukat. Sininen peruna kukkii parhaillaan, ja siinä on tumman violetit kukat. Rosamundan kukat puolestaan ovat vaaleanpunaisia.

Kauramaat näyttävät huonoilta: kuivuus, kylmyys ja nyt sateet ovat tehneet tehtävänsä. Toivottavasti syksystä tulee lämmin ja pitkä, jotta kaura ehtii valmistumaan kunnolla. Heinät taas saatiin suojaan kuivina ja nuorella kehitysasteella; siitä iso kiitos kuuluu taitavalle urakoitsijalle!

Ei kommentteja: